Geef jij zonder te willen krijgen?


Dankbaar zijn.

Klinkt als iet zweverigs, vind je niet?

Vandaag wil ik het graag weerleggen.

Toch eens even dieper op ingaan.

De emoticon van dankbaarheid is zo een tekentje van twee handpalmen tegen elkaar met de vingers naar boven gericht. Doet me denken aan een priester die een mis houdt. Bij mijn zoektocht naar een geschikte foto voor deze post, kwam ik ook veel hartjes, buddha's en lichtjes tegen. Ik ben dan maar gegaan voor madeliefjes.

Dankbaarheid is gewoon ook een gebaar. En dat gebaar is iets universeel en dat maakt het net heel mooi, toch?

Ik heb al wel wat afgereisd. Wanneer ik op plaatsen kwam waar de mensen mij niet konden begrijpen en ik hen wilde bedanken, stak ik mijn handpalmen tegen elkaar, vingers naar boven gericht en heel af en toe, boog ik mijn hoofd lichtjes naar beneden. Iedereen verstaat dit gebaar. Dat maakt mij blij.

Dus het is niet zweverig, het is gewoon praktisch dat dankbaar zijn.

Wanneer je naar Wikipedia gaat, vind je dit: ( https://nl.wikipedia.org/wiki/Dankbaarheid_(psychologie))

"Binnen de psychologie wordt dankbaarheid gezien als een emotie (state) en als een persoonlijkheidstrek (trait). Omdat de wetenschap herhaaldelijk aantoont dat dankbaarheid positieve relaties heeft met psychisch en fysiek welbevinden zijn er een aantal interventies die men kan inzetten om dankbaarheid te cultiveren. "

Pakt dat er niets zweverig is aan dat dankbaar zijn.

Onlangs sprak ik er nog met een vriendin over ( doe ik wel eens vaker). Zij geeft ook graag. En ze gaf een terechte opmerking wanneer ze me bedankte: vergeet jezelf niet.

Uiteraard, wanneer ik zeg dat ik graag geef en dat geven ook je blij kan maken, bedoel ik in eerste instantie dat je maar beter kan beginnen met aan jezelf te geven. Liefde, tijd, rust, energie,... Zodat je voldoende energie hebt om aan anderen te geven. Dat heet zelfzorg en niet egoïsme.

Ik vergeet al wel eens eerst voor mezelf te zorgen. Maar dan is het universum altijd de eerste om mij weer een teken te geven dat ik het niet in de juiste volgorde bezig ben. Ik word dan wat grieperig of krijg andere fysieke klachten. Dan weet ik ( nu weet ik dat) dat ik weer te veel ben aan het geven en te weinig met mezelf bezig ben.

Dat geven zorgt voor een gigantische hoeveelheid dankbaarheid. En dat werkt in 2 richtingen.

Ken je de Wet van De Aantrekkingskracht ( zie The Secret van Rhonda Byrne) ?

Die zegt, onder andere, dat goed ook goed aantrekt. Dat wanneer je geeft en dankbaar bent, dat je automatisch ook krijgt. Opgepast! Niet als je geeft om te krijgen. Niet wanneer je geeft met verwachtingen om iets terug te krijgen. Wel als je geeft omdat je wil geven, omdat je goed bent en wil zijn. Het geven om te geven.

En weet je, ik ervaar dat dat zo is.

De laatste week zelfs heel sterk.

Ik breng een vriend in contact met een vriendin, omdat de vriend iets heeft wat de vriendin kan gebruiken en doordat de vriendin het gaat gebruiken, gaat de vriend winst maken. Ik verwacht niets. Ik zorg er gewoon voor dat zij met elkaar in contact komen en dat zij met elkaar kunnen spreken. Omdat ik erin geloof dat die veel voor elkaar kunnen betekenen.

Weer een dosis dankbaarheid. En dat maakt iedereen blij.

Ik ken iemand die een webshop met kleding gaat openen en ik ken iemand die heel gemakkelijk reclame wil en kan maken. Ik check even bij de twee dames en ik merk een enorme dankbaarheid, waardoor automatisch blijheid.

Voel je hem al komen?

Dankbaar zijn is gelijk aan blij zijn.

Dat in contact brengen van mensen, dat delen voor mensen, dat geven voor mensen geeft mij ook veel dankbaarheid en blijheid. Nog meer, ik krijg ook dingen. Een etentje, een dikke knuffel, een deelactie, gratis reclame, gratis producten,..

Zo stond ik vandaag in een cactuswinkel om advies te vragen voor mijn zieke cactus. Die mevrouw, ik ken ze niet en heb ze nog nooit gezien ( de cactus was immers een cadeau) , geeft mij gewoon GRATIS een product mee. Omdat zij morgen op vakantie vertrekt en geen verkoopsproducten meer had staan. De spuitbus die ik nodig heb voor mijn cactus had zij al gebruikt, dus gaf zij mij dat zomaar. Wauw... wat leuk.

Ik vroeg iemand ( een cliënt) of ik flyers in haar zaak mocht leggen. Uiteraard, vertelde ze me, want zij was mij dankbaar.

Heerlijk, toch?

De ganse rit naar huis en ook nu wanneer ik het neerschrijf, was ik aan het glimlachen. Ik was blij. Dankbaar.

In dat moment van dankbaar zijn, van blij zijn, is er geen tijd voor stress of negativisme. En als stress-en burn-outcoach streef ik naar meer momenten van blij zijn en minder momenten van stress.

Dus!

Waarom dan niet elke dag wat meer dankbaar zijn? Ik daag je uit om elke dag minstens 5 dingen te benoemen waarvoor je dankbaar bent geweest die dag. Om even geen stress te ervaren en om even je blij te voelen. Of nog meer blij. ELKE DAG.

Train je brein.

Oefen op die leuke dingen, waar helemaal niets zweverig aan is. Wel iet praktisch en iets positief.

Wil je meer weten over coaching , geef me gerust een seintje.

Mail naar: coachmarjolein8@gmail.com


28 keer bekeken

Antwerpen , Zwijndrecht en Schoten

LET'S DO THIS TOGETHER