top of page

Waarom bij die ander wel en bij mij niet?


Wat maakt dat iemand met een traumatisch verleden, wel positief kan denken en vooruit kan gaan, en het bij de andere, met een gelijkaardige achtergrond, niet zo snel gaat?

Wat maakt dat iemand met een burn-out, na 4 maanden weer in het "normale" leven kan functioneren en de andere pas na 2 jaar?

Waar ligt het verschil in veerkracht? Waar ligt het verschil in wilskracht?

Het zijn een aantal vragen die ik me onlangs stelde in het bijzijn van een aantal vrienden. We kwamen niet echt tot een duidelijk antwoord.

Wat denk jij?

Ik geloof in de kracht die iedereen in zich heeft. In de wilskracht die iedereen bezit. Ik wil ook blijven geloven dat je je eigen leven in handen kan nemen. Maar waarom kan de ene dat sneller dan de andere? Wat is er dan juist nodig om die " klik" in je hoofd te maken? Zou er een eenduidig antwoord op die vraag bestaan?

Is tijd een belangrijk gegeven in deze vraag? Wat maakt het uit dat de ene persoon wat meer tijd nodig heeft dan de andere?

In de tijd van tegenwoordig, is alles al zo vluchtig en alles moet vooruit gaan. Hoe sneller, hoe beter. We nemen niet meer de tijd om bewust stil te staan bij wat er gaande is, bij wie je bent en wat je diepste wensen zijn. Wat je dromen zijn en wat je visie is.

Wat is dat toch een jammer iets...

Wat ik wel weet, is dat de ene persoon wat meer begeleiding nodig heeft om die wilskracht aan te spreken dan de andere. En daar is niets mis mee. Toch?

Wat mij ook opvalt, is dat sommige mensen het niet durven om begeleiding in te schakelen. Of dat mensen ervan overtuigd zijn dat ze het wel zelf kunnen oplossen.

En misschien kan dat ook zo.

Soms ook niet.

Wat is er mis met hulp te vragen? Sommigen vinden het een teken van zwakte als je naar een therapeut of een coach gaat. Waarom? Is het niet net heel sterk?

Het is een stap van je proces. Het aanvaarden van je huidige situatie. Stappen ondernemen om uit je vervelende situatie te komen. Een heldere kijk op je leven krijgen, op je toekomst.

Dus, als ik opnieuw de vraag stel: " Wat maakt dat de ene persoon zich sneller beter voelt dan de andere?" , wat is dan het antwoord?

Misschien moet er geen antwoord bestaan...

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page