top of page

Laat ons wat meer fake lachen...


Wist je dat ook fake lachen effect heeft op je gelukshormonen?

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat een fake lach ons ook

kan helpen om uit een dipje te komen. ( University of Mannheim, Universiteit van Kansas).

Zo bestaat er het happiness-experiment van 2 psychologen Kraft en Pressman waar zij 170 vrijwilligers testten met het gebruik van eetstokjes. Ze verdeelden de vrijwilligers in 3 groepen en elke groep moest de eetstokjes op een andere manier in hun mond houden. Dit zorgde voor een glimlach, een grote lach of geen lach.

Lees je graag het volledige onderzoek (echt de moeite)? Klik dan hier

Het resultaat van het onderzoek, kort geschetst, toont ons dat ook fake lachen stressverlagend werkt. Dat werd bewezen aan de hand van de hartslag die werd gemeten tijdens de proeven die de vrijwilligers moesten uitvoeren.

Wauw... toch?

Dus, fake lachen. Probeer het eens uit. De chopsticks zijn niet noodzakelijk, lijkt mij. Al betrapte ik me er onlangs zelf op dat die stokjes toch wel heel verleidelijk zijn als je ze in je handen krijgt. Iets in mij zorgt er altijd voor dat ik ermee wil spelen. Of dus gekke bekken mee wil maken. Nu heb ik tenminste een goed excuus; het experiment! Hahaha…. Wees gerust, ik hou mijn manieren aan tafel, hoor. Dit was toen eventjes grappig.

Gewoon glimlachen voor een paar minuutjes is blijkbaar ook al voldoende. Mondhoeken omhoog en gaan met die banaan. Ook nu tijdens het schrijven probeer ik er op te letten dat ik blijf glimlachen. Ik ken mezelf, door concentratie durft die glimlach al wel eens te verdwijnen. Alsof ik boos ben. Niet dus. Ik ben blij. ( glimlach)

Vertel ik nu dat dit de oplossing is voor al jouw problemen? Nee, hoor. Ik wil absoluut niets minimaliseren of zelfs bagatelliseren, begrijp me niet verkeerd. Maar als coach wil ik je wel graag motiveren om terug op zoek te gaan naar de kleine dingen die we zelf in de hand hebben en zelf kunnen toepassen. Elke dag opnieuw. Zo kunnen we dus elke dag beginnen met al dan niet fake te lachen. Ik daag je uit om je dag te starten met 90 seconden een glimlach na te bootsen. Ook tijdens een stressvol moment (meeting, deadline, file,...) zou deze truc je kunnen helpen. Dat heeft het onderzoek uitgewezen, ik verzin dit niet. Dus...? Wat heb je te verliezen, toch? Het kost je geen extra tijd of geld. Wel net iets meer moeite. Maar al eens gedacht aan wat het je zou kunnen opleveren?

Lachen is gezond.

Een klassieker, toch? Maar 100% waar. Denk even aan je laatste slappe lachbui? Heb je hem? Zie je het voor je? Begin je misschien ook weer spontaan te lachen? Kan je nog herinneren hoe goed je je achteraf voelde?

Mijn laatste lachbui was deze week nog. Liggen ravotten als een klein kind, al spelend liggen vechten. Lachen, gieren , brullen en vooral heel weinig normaal kunnen praten.Wauw, wat was dat lang geleden?! Maar ik voelde me HEERLIJK en dat gevoel is zo nog een aantal dagen blijven nazinderen. ( is ook wel een voordeel van een hsp te zijn ;-) )

Ik denk dat je al wel doorhebt dat lachen je deugd doet. Er zijn ook bewezen voordelen aan het lachen. Wel, laat me even opsommen waarom lachen zo gezond is. (minsten een paar minuten)

- vrijkomen van endorfine ( neurotransmitter) dat zorgt voor een fijn en gelukzalig gevoel en werkt ook pijnstillend

- verlaagt de bloeddruk

- serotonine ('gelukshormoon') wordt aangemaakt

- cortisol (stresshormoon) verlaagt

- buikspieren worden getraind

- je spijsvertering en je weerstand verbeteren

Wat denk je?

Overtuigd?

Onlangs mocht ik op een bedrijf gedurende 2 dagen verschillende lach- en danssessies geven. De werknemers waren technisch werkloos en hun werkgever had ervoor gezorgd dat zij in plaats van thuis te zitten, verschillende workshops konden volgen. Zo ook die van mij. We beginnen altijd met wat te dansen. Uit je comfortzone, hoor ik je zeggen? Ja, dat klopt. Dat is ook de bedoeling met de lachsessie die erop volgt. Ik daag je uit om al je schaamte of onzekerheden aan de kant te schuiven. Ik help je er graag mee en nodig je uit om mij uit te lachen. Dat helpt, trust me. :-)

Mijn stem en mijn spieren hebben er nog een week van kunnen genieten. Wow, wat was ik stijf?!

Maar wat een gigantisch leuke tijd heb ik beleefd. 4 sessies per dag. Heftig, maar oh zo leuk! Niet alleen voor mij, maar ook voor alle deelnemers.

" We konden weer even kind zijn." " Alle zorgen aan de kant."

Dat waren enkele van de reacties die ik kreeg. Heel fijn om te horen. Want dat is nu net wat ik wil bereiken.

In het moment van blij zijn is er geen plaats voor een andere emotie.

Mijn tip: ik probeer echt elke dag op te staan met mijn favoriete muziek ( dat kan al wel eens veranderen van dag tot dag), ik dans dan wat in mijn badkamer tijdens het tandenpoetsen, zing wat mee onder de douche en gegarandeerd dat er een glimlach tevoorschijn komt. Ik daag mezelf uit. En oh ja, ik geef graag eerlijk toe, er zijn ook dagen dat ik de wereld haat en mezelf graag wil verstoppen in mijn bed met de gordijnen toe. Ook ik ben maar een mens.

Maar sinds mijn burn-out weet ik dat het zelf in handen kan nemen. Of tenminste kan proberen. Stap voor stap.

Ik wens je enorm veel lachjes. Voor nu en voor elke dag.

Wil je graag meer weten over de lach-en danssessie? Wil je er ook eentje organiseren op je bedrijf?

Zit je met andere vragen en/of twijfel je of coaching iets voor jou is?

Aarzel niet om me te contacteren. Mail mij


댓글


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page