top of page

Vind energie door om te denken


Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat het niet altijd even simpel is om positief te denken in tijden van overmatig negativisme.

Wanneer er alleen maar slecht nieuws jouw richting uitkomt, wanneer je wordt bedolven onder haat, woede, verdriet,... Hoe doe jij het dan? Hoe vind jij het licht op het einde van die oh zo pikzwarte tunnel?

Soms zie ik het zelf ook echt heel moeilijk. En heel soms... zie ik het gewoon niet. Dan blijft het zwart. En eerlijk toegegeven, dan laat ik het toe en omarm ik het zwarte.

Is dat ok? Neen. Niemand verdient het om zich slecht te voelen. Niemand verdient het om in het zwarte te zitten. Daarvoor zijn wij niet geboren, daarvoor zijn wij niet op deze wereld gezet. Jij hebt daar niet voor gekozen.

Maar... mag het dan wel even? Van mij wel. Ook jij mag je eens slecht voelen. Ook jij mag eens boos zijn op de wereld. Ook jij mag je verdrietig voelen. Ook jij mag gewoon eens zijn zonder moeten.

En ik ook. Ook ik.

Voel wat je voelt en laat het ook gewoon even zijn. Dat mag. Niets moet. Er moet immers al zoveel. Verdwijn even van de radar als je daar nood aan hebt. Even niet sterk zijn. Ook dat mag.

Wat doe ik dan om er weer te staan? Hoe vind ik dan weer energie?

Omdenken is één techniek die je kan toepassen. Berthold Gunster is de grondlegger van het omdenken. Een techniek die je kan leren. Die je kan proberen eigen te maken, zodat je wanneer je merkt dat je een "probleem" hebt, dat je dat ( bijna) instant kan omdenken, ombuigen,...

Of het dan altijd werkt, geen idee. Niemand is perfect. Laat hier vooral geen moeten rond bestaan. Het is een optie. Het is een manier.

Maar dus, omdenken.

Maak van je probleem een opportuniteit. Zie naar de realiteit van je probleem, aanvaard je probleem en bekijk nu wat je kan doen met wat overblijft. Wat de mogelijkheden zijn nu je weet dat wat er is, ook gewoon is.

Je maakt van je probleem een creatie voor iets nieuws, iets anders, iets goed, iets leuk.

Een voorbeeld: je solliciteert voor de job van je leven. De job bevat alles waar je ooit van droomde. Mooi salaris, fijne collega's, verantwoordelijkheid, perfecte inhoud,...

Probleem: je zou elke dag in de file staan en dat haat je. Daar word je slecht gezind van, dat is tegen je principes. Je wordt hier triestig van, want nu net dat je de job van je leven hebt gevonden, blijkt dat het niet kan doorgaan, omdat je geen zin hebt in file van 2u/dag.

Omdenken: feit: je droomjob is op een verkeerde ligging om met de wagen naartoe te gaan

Hoe kan je dit omdenken zodat er nieuwe mogelijkheden ontstaan?

- je stelt voor om met de trein te gaan. Extra: blijkbaar krijg je een treinabonnement gratis + abonnement op alle openbaar vervoer

- je stelt voor om een dag van thuis te werken. Extra: je baas start voor heel je team een dag thuiswerken/week

Door het probleem te gaan ontleden, zodat je enkel met de feiten overblijft en niet met jouw emoties en negativisme, kan je constructief gaan denken en mogelijkheden creëren die je eerder niet zag.

Op die manier verlies je niet al je energie, omdat je triestig bent omdat je denkt dat de job toch niet voor jou zal zijn omwille van de afstand. Net omgekeerd, je krijgt energie door creatief te zijn, je krijgt energie door oplossingen te kunnen bedenken, door mogelijkheden te creëren.

Naast het omdenken, bestaat er ook een heel simpele techniek die je heel gemakkelijk kan toepassen en die geen energie van je vraagt.

Wat is dat dan?

Laat je omringen door vrienden en familie die je graag zien. Huil op een schouder van je beste vriend(in), geef knuffels aan iedereen die je lief hebt. Laat je verdriet en je pijn toe, maar laat ook de liefde en de vriendschap toe.

Ik organiseer op regelmatige basis groepssessies om weer op zoek te gaan naar jouw energie. Dan maken we oefeningen samen in groep, zodat we ook van elkaar kunnen leren. Dit zijn verschillende praktische tips die je nadien ook thuis verder kan toepassen.

Voor meer info: https://www.coachmarjolein.com/workshops-groepssessies

Meer info over omdenken?

https://www.omdenken.nl/omdenken

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page